Вверх

Викинута їжа: як спонукати людей до відповідального споживання

Олександр Колесніков
30 Кві 2024

Жадібність чи безвідповідальність? Щодня на смітник потрапляє 1 млрд порцій їжі. Цих харчів вистачило, щоб пообідати усім голодуючим на планеті  і ще й лишилось би трохи на вечерю. Навіть в Україні величезна кількість самотніх пенсіонерів недоїдають, в той час як тонни продуктів придатних для споживання відправляються на смітники.

Що роблять уряди різних країн, щоб зупинити викидання їжі на звалища та як можна поділитись продуктами з нужденними і долучитися до ініціатив відповідального споживання, давайте розберемось у матеріалі.

Харчове марнотратство

В минулому блозі ми говорили, що у світі в стані постійного голоду живуть 783 млн людей. І в цей же час кожен землянин в середньому викидає щороку близько 79 кілограмів «зайвої їжі». Найбільше «непотрібних харчів» відправляють в корзину американці – аж 115 кг, європейці більш ощадливі та все ж на звалища потрапляють  – 65 кг їжі.

Продукти у смітники викидають не тільки в «ситих» країнах. За оцінками ООН, обсяг харчового сміття на сім’ю у країнах з високим, середнім та низьким рівнем доходу відрізняється не більше ніж на 10%.

Проблема безповідповідального споживання має глобальний характер і для її вирішення потрібні глобальні рішення. Адже їжу на звалищах не просто шкода, вона ще й основна причина 8-10% парникових газів, які загрожують серйозними катаклізмами для нашої планети. ООН закликає країни до 2030 року скоротити побутові відходи удвічі. З ініціативи організації запускаються флешмоби та акції, які повинні спонукати людей до віповідального ставлення до їжі.

Надто хороший, щоб викинути або глобальні ініціативи

Доволі популярним у світі став застосунок Too  Good To Go, що в перекладі звучить як «Надто хороший, щоб викидати». Проєкт започаткували у 2016 році. Додаток уже завантажило 22 млн людей. Головна його ідея в тому, щоб спонукати людей купувати продукти, в яких спливає термін придатності. І таким чином скоротити кількість харчових відходів. Ініціативу підтримали магазини та заклади громадського харчування в Данії, Швеції, Нідерландах, Бельгії, Великій Британії, Норвегії, Німеччині, Франції, Іспанії, Австрії, Італії, Польщі, Португалії.

Також ідею вподобав такий глобальний інформаційний монстр як «Google». Компанія долучилася до ініціативи за допомогою свого застосунку Waze. Завдяки такому партнерству сподіваються заохотити якомога більше людей до відповідального споживання.

Для боротьби з харчовими відходами і запобіганню голоду у світі створюють також мережі банків харчових продуктів. Найбільші з них:

Global Food Banking Network (GFN). Його місія – нагодувати голодних людей у всьому світі за допомогою об’єднання і розвитку продовольчих банків. GFN розширює можливості організацій, які підтримують нужденних.  Країни присутності: Канада, Австралія, Південна Америка, Південна Африка та Азія – загалом понад 40 країн.

Feeding America. Найбільша національна організація в Сполучених Штатах Америки, яка надає допомогу голодуючим. Понад 40 років організацію підтримують приватні особи, благодійні організації, бізнес, підприємства та уряди.

European Food Banks (FEBA). Європейська ініціатива, що об’єднує 240 продовольчих банків у 24 країнах ЄС. FEBA щорічно розподіляє тонни продовольчих товарів серед понад 5 млн людей.

Від кошиків для тварин до захмарних штрафів

Країни, які усвідомлюють важливість відповідального споживання, запроваджують стимули до цього на законодавчому рівні. Зокрема:

Франція. Магазини зобов’язані безкоштовно віддавати непридані продукти харчування, які ще можна вживати, благодійним організаціям або використовувати їх для годування тварин. Порушникам закону загрожує штраф у 75 000 євро. Окрім цього в навчальних закладах ще з 2015 року  цілі курси присвячують боротьби з харчовими відходами.

Італія. В 2021 році скасувала покарання за роздачу їжі з терміном придатності, який завершується. Новий закон навпаки передбачив пільги для фермерів і супермаркетів, які передають їжу на благодійні цілі. Більше того, уряд запровадив цікаву ініціативу, при якій сім’ям, що замовляють їжу з доставкою, будуть запропоновані «кошики з їжею для тварин» (тобто з залишками недоїденої їжі). На цю програму спрямували  1 мільйон євро.

Китай. Країна підійшла до вирішення проблеми доволі радикально.  Після того як Всесвітній фонд природи (WWF) оприлюднив шокуючу статистику, що викинутої в країнах на звалища  їжі вистачило б  прогодувати 30-50 мільйонів людей, влада Піднебесної запровадила величезні штрафи.  Закон «Про боротьбу з харчовими відходами та марнотратством їжі»  передбачає покарання не тільки для закладів харчування, але й для населення. Уявіть, штраф для блогерів, які відеороликами заохочують людей до надмірного споживання аж  15 400 доларів.

А що в Україні?

Свіжих даних скільки їжі українці викидають у смітник немає. За оцінками ООН кожен житель України в середньому відправляє на звалища 250–300 кг твердих побутових відходів на рік. 60% цього обсягу складають органічні відходи, в тому й продукти харчування. В 2021 році викинуті харчі (придатні для споживання) оцінювали у 6 млрд грн.  

До війни Україна поступово приєднувалася до світових трендів споживати відповідально. У Києві та Львові запустили пілотний проєкт з моніторингу поводження з твердимо побутовими відходами. Його результати повинні лягти в основу розробки рекомендацій для місцевої влади, уряду та неурядових організацій як боротися з надмірним викиданням продуктів.

В 2020 році в Україні запустили   продовольчий банк «Тарілка». В рамках проєкту волонтери збирали у магазинах і кафе Львова продукти, термін придатності яких закінчується, сортували їх і розподіляли для потреб вразливих верств населення. Таким чином малозабезпечені люди отримували  щоденне харчування а рівень органічних відході скорочувався.

Долучитися до відповідального споживання насправді не так уже і складно. Це може та й має робити кожен.  І не обов’язково при цьому брати участь в якихось далеких ініціативах. Можна елементарно не накуповувати зайвого, щоб потім не викидати. Адже статистика показує, що магазини і заклади харчування відправляють на звалища близько 40% їжі, тоді як 60% викидають саме індивідуальні споживачі. Учіться споживати відповідально – купуйте рівно стільки, скільки можете з’їсти. А заощаджені кошти краще віддайте на благодійність або купіть за них буханку хліба чи кілограм яблук самотньому пенсіонеру. Так ви допоможете врятувати планету від зайвих парникових газів і зробите добру справу.

Більше публікацій пов'язаних з:

Коментувати

Залишити відповідь

Для коментування запису потрібно авторизуватися

Коментарі (0)

Коментарів немає

Дописувачі ЦГА “ВЕЖА”

Маєте цікаву інформацію?
Надішліть її нам і ми опублікуємо її на сайті